400 prachtige Japanse Prunussen bloeien weer voor een paar dagen in het Amsterdamse Bos. Helaas is het weer nog niet om over naar huis te schrijven maar vorig jaar zijn er een paar mooie foto’s geschoten toen het weer uitzonderlijk mooi en zacht was. Geniet even – net als de prachtige sakura: kort – van deze kleurrijke plaat! Net als de echte sakura was deze foto maar kort in kleur te zien.

Wat achtergrond informatie: De sakura kan onofficieel beschouwd worden als de nationale bloem in Japan. Ieder jaar, wanneer de sakurabloesems gaat bloeien, wordt het Hanami-feest gevierd met picknicks tussen de bomen. De sakura is in Japan een symbool van de vergankelijke schoonheid. Ze is nauw verbonden met de samoerai en met de bushidō (“de weg van de krijger”). Het leven wordt beschouwd als mooi en kort, een beetje zoals de kersenbloesem.

In het jaar 2000 schonk de Japan Women’s Club (JWC) 400 yoshinokersbomen (Prunus x yedoensis) aan Amstelveen. Ze zijn geplant in het Bloesempark in het Amsterdamse Bos als dank voor de Japan-Nederland-relatie. Iedere boom heeft een naam: 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam. In dit park komen Nederlanders rond de bloeitijd bij elkaar om de hanami matsuri (kersenbloesemfeest) te vieren en op kleedjes te picknicken.